Ortopedi ve travmatoloji doktoru neye bakar? Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.Tıp Merkezimizdeki uygulamalara örnek olarak;
Travma; düşme, spor yaralanması, iş kazası veya trafik kazası gibi etkenlerle çoğu zaman bir sürpriz ile karşımıza çıkar. Meydana gelen hasar, travmanın şiddetine göre, basit bir yumuşak doku ezilmesinden büyük kemiklerde parçalı kırıklara kadar değişebilir.
Travma hastasının karşılanması ve ilk müdahalelerinin ilgili uzman tarafından yapılması hayati önem taşımaktadır. Kırıkların tedavisinde yaklaşım ve ameliyat yöntemleri sürekli yenilenmektedir. Amaç hastayı en kısa sürede ve sorunsuz olarak günlük yaşamına döndürmektir.
Diz ağrısı çok sık karşılaşılan ağrı çeşitlerinden biridir. Bunlar spor yaralanmalarına, yaşlanmaya, kıkırdak aşınmasına, romatizmal hastalıklara ya da enfeksiyonlara bağlı gelişebilmektedir
Artroskopik diz ameliyatları kapsamında; menisektomi veya meniskus tamiri, artroskopik ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç-dış yan bağ ve kombine bağ yaralanmalarında rekonstürüksiyon ameliyatları, kıkırdak yaralanmalarında, artroskopik mikrofraktür veya osteochondral kıkırdak nakli, omuz çıkığında; artroskopik bankart tamiri, subakromiyal sıkışma sendromu, omuz eklem osteoartriti, labral yırtık eksizyonu-tamiri, kıkırdak ameliyatları ve rotator cuff tamiri yer almaktadır.
Kalça Kırıkları özellikle yaşlı hasta grubunun maruz kalacağı travmalar sonrası tedavi gerektiren durumlardır.
El ve Üst Ekstremite Cerrahisi el, el bileği, dirsek ve kol ile ilgili sorunları bulunan hastaların tanı ve tedavilerinin planlanması ve uygulanması ile ilgilenir.
Üst Ekstremite Cerrahisi Servisinin klinik aktiviteleri arasında üst ekstremiteyi ilgilendiren akut yumuşak doku travmalarının ( tendon kesileri, periferik sinir kesileri, ezilme ve sıkışma sonucu oluşan cilt ve kas dokusu kayıpları vb), amputasyonların ( mikrocerrahi yöntemler kullanarak replantasyonlar, revaskülarizasyonlar vb), el, elbileği, önkol, dirsek ve kolda meydana gelen kırıkların değerlendirilmesi, koordinasyonu, tanı ve tedavisi yer alır.
Omurgada doğuştan veya sonradan oluşan; skolyoz, kifoz (kamburluk) Schuermann Kifozu, spondilolistezis, spinal stenoz, omurga yaşlanması sorunları, ankilozan spondilit, osteoporoza(kemik erimesi), kırıklar, çıkıklar omurga yaralanmaları ve omurga enfeksiyonları bu bölümün ilgilendiği alanlardan bazılardır.
Beraberinde 16 yaş altı çocukların doğumsal kalça çıkığı, çarpık ayak, serebral paralizi, myelomeningosel, doğumsal deformiteler, düz tabanlık, tümörler, gelişimsel bozukluklar ve kırıklarının takip ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Yine günlük hayatımızda karşı karşıya kaldığımız ayak ve ayak bileğinin dokusal bozulmalarına ilişkin hastalıkları, spor yaralanmaları, kırıkları, bağ yırtılmaları, kıkırdak yaralanmalarının tedavisi Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi kapsamında bu bölümde tedavi edilmektedir