Seroloji, serum bilim ya da serum bilimi şeklinde de isimlendirilen bir tıp dalıdır. Serum örneğinin incelenmesine yönelik her tür yöntem seroloji bilimi altında toplanır. Bu dalda uzmanlaşmış doktorlara serolog denir.
Serum, hafif şurup kıvamında bir sıvıdır. Sarı renkli ve berrak bir görünüme sahiptir. Serumun plazmadan farkı, içerisinde fibrinojen bulunmamasıdır. Fibrinojen, bulunduğu bölgedeki fibrini çökelterek pıhtı oluşmasına yol açan bir maddedir. Serumun fibrinojen içermemesi, herhangi bir pıhtılaşma durumunun gözlenmesini engeller.
Serumun bileşenleri ve yapısı, oldukça önemli konular arasında yer alır. Kullanılacak serum örnekleri, kişinin sağlık durumu hakkında bilgiler edinmemize yardımcı olur. Bileşimin içindeki miktarı artmış yada azalmış, yapısı değişmiş halde bulunan maddeler; hastalık tanısı konmasında bizlere yol gösterecek detaylardır.
Serum, çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak da kullanılabilir. Bunun sebebi, serum içerisindeki antikorların hastalıklara karşı savunmaya geçmesidir. Hastalık tedavisinde uygulanacak serumlar genelde hayvanlar aracılığıyla elde edilir. Dana sonra iğne ile kişiye enjekte edilen serum, birçok hastalıkta iyileştirici bir görev üstlenir.
Serum örneğinden yararlanılarak yapılan serolojik testler, pek çok konuda tanı konulmasında fikir verir. Serolojik testler, kandaki antikorların taranması yöntemiyle uygulanan kan testleridir. Enfeksiyon ve kan yoluyla bulaşabilen hastalıkların tanısında serolojik testlerden faydalanılır. Test sonucunda elde edilen bilgiler ışığında vücutta antikor ve mikropların yapısı detaylı incelenir.