Alerji veya alerjik reaksiyon vücudun savunma sisteminin normalde zararlı olmayan herhangi bir maddeye karşı verdiği tepkidir. Alerji herkesi etkileyebilir ve genetik olarak ortaya çıkabilir. Alerjisi olan bireylerde alerjenle ilk karşılaşmada vücut İmmunoglobulin E (IgE) üretir. IgE alerjen madde varlığında bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir antikordur. IgE antikoru solunum yolları, ağız, cilt, sindirim sisteminde yer alan mast hücreleri ve mukus zarlarına bağlanır.
Alerji testi, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen reaksiyonların belirlenmesi için yapılan bir testtir. Çoğu insanda reaksiyona neden olmayan maddelere karşı bağışıklık sisteminin bir tepkisidir. Bağışıklık sistemi “antikor” adı verilen proteinler üretir. Genellikle zararsız olan alerjen maddeler antikorlar tarafından zararlı olarak tanımlanabilir. Alerjenle temas halinde savunma sistemi proteinleri aşırı tepki verebilir. Bu durumda cilt, sinüsler, sindirim sistemi ve solunum yollarını alevlendirebilir.
Alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve bazı durumlarda hayati tehlikeye neden olabilir. Anafilaksi alerjinin yaşamı tehdit eden bir sonucudur. Genellikle bu maddeler küf, polen, güneş ışınları, hayvan tüyü, arı sokması, lateks ve besinler şeklindedir. Bunun dışında herhangi bir maddeye karşı da alerjik reaksiyon oluşabilir.
Sıklıkla görülen alerji türleri şunları kapsayabilir:
- Gıda alerjisi (süt, yer fıstığı, soya, buğday vb.),
- Evcil hayvan alerjisi (tüy, deri, tükürük vb.),
- Toz akarları alerjisi,
- Polen alerjisi (mevsimsel alerji),
- Kimyasal madde alerjisi,
- Böcek ısırığı alerjisi (arı, ateş karıncası vb.),
- İlaç alerjisi,
- Lateks alerjisi.
Bunların dışında güneş ışınları, bitkiler, bazı solunan maddeler de alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir