Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), kişiden kişiye korunmasız cinsel temasla bulaşan yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarındandır.Cinsel temasla bulaşan infeksiyonların çoğu, doğru ve erken tanı ile tedavi edilebilir ve bulaşması önlenebilir hastalıklardır. Bu hastalıklara neden olan mikroorganizmalar vücuda vajen, rahimağzı, üretra,…
Biyolojinin bir dalı olan genetik ya da kalıtım bilimi, canlı organizmaların özelliklerinin nesilden nesile nasıl geçtiğini inceleyen bir bilim dalıdır. Canlıların her bir özelliğinin nasıl oluştuğunu ve bu özelliklerin üreme ile yeni canlıya nasıl aktarıldığını derinlemesine araştıran genetik bilimi geniş…
Alerji veya alerjik reaksiyon vücudun savunma sisteminin normalde zararlı olmayan herhangi bir maddeye karşı verdiği tepkidir. Alerji herkesi etkileyebilir ve genetik olarak ortaya çıkabilir. Alerjisi olan bireylerde alerjenle ilk karşılaşmada vücut İmmunoglobulin E (IgE) üretir. IgE alerjen madde varlığında bağışıklık…
TORCH gebe kadınlarda hastalığa neden olan, yenidoğanlarda doğum defektlerine yol açabilen, bir grup enfeksiyon hastalığının baş harflerini oluşturan bir kısaltmadır. Test, bu enfeksiyonların antikorlarının varlığının bir göstergesidir. Aktif enfeksiyonun onayı daha spesifik testler gerektirir. TORCH testleri hamilelik esnasında bebeğe geçerek…
Koagülasyon veya pıhtılaşma, kandaki çok küçük ve çekirdeksiz bir hücre olan kan pulcukları sayesinde, kanın havayla temas sonrası tortu hâline gelmesidir. Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı…
Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) “pozitif” veya “reaktif” bir HBsAg test sonucu kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu gösterir. Bu durumda “akut” veya “kronik” bir enfeksiyon olabilir. Anti HBS, hepatit B virüsünün yüzey antijenlerine karşı vücut tarafından üretilen bir…
Seroloji, serum bilim ya da serum bilimi şeklinde de isimlendirilen bir tıp dalıdır. Serum örneğinin incelenmesine yönelik her tür yöntem seroloji bilimi altında toplanır. Bu dalda uzmanlaşmış doktorlara serolog denir. Serum, hafif şurup kıvamında bir sıvıdır. Sarı renkli ve berrak…
Elektroforez, proteinlerin, DNA karbonhidratlarının ve diğer biyomoleküllerin ayrılması ve analizi için önemli bir analitik tekniktir. Moleküler biyolojide kullanılan birçok teknik için temel bir önkoşuldur ve kromatografi ve spektroskopinin yanı sıra laboratuvarda temel bir prosedürdür. Protein elektroforezi, biyokimyasal bir laboratuvar testidir…
Halk arasında, kaka, dışkı ve büyük abdest olarak da bilinen gaita, tüketilen besinlerin önemli kısmının mide ve bağırsaktaki sindirimi ve emilimi sonrası sindirilmemiş ya da parçalanmış kısmın vücuttan sıvı ya da katı formda atılan haline GAİTA denir. Mikroskobik olarak gaita…
Gözle görülemeyecek kadar küçük virüs bakteri gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkları inceleyen ve tedavi eden bir bilim dalıdır Mikrobiyoloji laboratuvarımızda bakteri, virüs, mantar, parazit ve diğer mikroorganizmalardan kaynaklanan hastalıkların tanısını koymaya yönelik testler çalışılmaktadır. Bunun için çeşitli direkt ve indirekt…